Situácia na niektorých úsekoch v okrese Kežmarok je naďalej vážna

04.01.2019 Kežmarok

Kežmarok/Poprad 4. januára (TASR) – Situácia na cestách v okrese Kežmarok je aj naďalej vážna, problémy so zafúkavaním majú cestári na viacerých úsekoch. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla pre TASR uviedol, že ešte aj v piatok ráno tam prevláda veľmi silný vietor, čo spôsobuje veľké problémy v doprave.

Najhoršie je to podľa neho na cestách medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, v okolí Lendaku a Slovenskej Vsi. "Operatívne preskupujeme sily a nasadzujeme naše sypače tam, kde je najviac treba. Na viacerých úsekoch aj zdvojujeme výkon, aby sme tie cesty udržali zjazdné. Zatiaľ sa nám to darí, hoci viaceré úseky sú zjazdné len za veľmi sťažených podmienok pre neustále zafúkavanie. Sú tam už aj kolóny, nejaké autá v priekope. Je tam silný vietor, takmer nulová viditeľnosť, poveternostná situácia je na týchto cestách veľmi zlá," priblížil Barilla a dodal, že celkovo sa cestárom týmito úsekmi veľmi ťažko prechádza.

Naopak, komplikovanú situáciu na cestách zo štvrtka (3.1.) sa už podarilo stabilizovať v okresoch Poprad a Levoča, kde sú všetky cesty zjazdné, okrem úseku medzi Štrbou a Šuňavou, ktorú pre neustále zafúkavanie uzavreli ešte v stredu (2.1.). „V noci ustal silný nárazový vietor aj sneženie a všetky cesty sme udržali zjazdné, vo výkone bola všetka dostupná technika aj ľudia, cesty sú upravené a posypané," doplnil Barilla. Najhoršia situácia bola podľa neho na území Vysokých Tatier, konkrétne v úseku medzi Štrbským Plesom a Podbanským, kde aj teraz dochádza k zafúkavaniu, darí sa ho však udržať zjazdný.

Počasie začalo situáciu na cestách v tatranskom regióne komplikovať v noci zo stredy na štvrtok. V oblasti napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu, k čomu sa pridal aj silný nárazový vietor, takže sa tvorili snehové jazyky a záveje. Zlá poveternostná situácia spôsobila aj niekoľko nehôd, mimo cesty skončil autobus medzi Výbornou a Lendakom či cestárske auto smerom do Tatranskej Kotliny zo Spišskej Belej.
 

Vyberte región